Slip kreativiteten løs på loyalitetsprogrammet

9. maj 2019

Slip kreativiteten løs på loyalitetsprogrammet

Hvornår blev du sidst overrasket af et loyalitetsprogram på ”bare det var mig, der havde gjort det”-måden? Fredrik Fenberg slår til lyd for, at loyalitet og kreativitet ikke kun skal rime på papiret.

 

Det følgende er muligvis udtryk for en arbejdsskade, men når jeg støder på et nyt loyalitetsprogram, så kan jeg ikke lade være med at tjekke det ud. Har de mon fundet på noget andet? Er det skruet sådan sammen, at jeg bare får lyst til at sige ”tag mine data”?

Som oftest er svaret på ovenstående spørgsmål et klart og entydigt NEJ. De fleste loyalitetsprogrammer er lavet pænt og nydeligt. Teknisk fungerer de også fint, men nytænkning er der ikke meget af. Måske fordi alle skæver til hinanden og benytter sig af best practice. Derfor kører langt det meste i den samme gamle rille med point, bonusser og tilbud.

Den opfattelse er jeg ikke alene med. Ved Guldnyckeln 2019 præsenterede svenske Swedma (Swedish Data & Marketing Association) sin undersøgelse ”Lojalitetprogramindex”, som blandt andet viser, at kunderne opfatter mange loyalitetsprogrammer som værende ens. Men undersøgelsen peger også på en vej frem: Kunderne ønsker oplevelser frem for bare bonus og point.

Noget for noget

Når dine kunder giver dig opmærksomhed, er det som led i en byttehandel: De forventer at få noget igen. Det ”noget” har hidtil ofte været monetære belønninger, men efterhånden som konkurrencen skærpes, får de sværere ved at stå alene. Vil man have opmærksomhed og opfattes som individuel og unik, må man gøre sig fortjent til det.

Det burde ikke være så overraskende. For når vi arbejder med vores brands i alle andre sammenhænge, forsøger vi at skille os ud. Og det stærkeste våben, vi har til det, er kreativitet. Så slip den løs og giv dine kunder de oplevelser, som de efterspørger.

Misforstå mig ikke: Personligt tror jeg, at monetære belønninger baseret på transaktionsdata og købsadfærd krydret med AI fortsat vil være en grundsten i loyalitetsprogrammer. Men det er en hygiejnefaktorer, som bare skal være i orden.

Crashkursus i kreativitet

En definition på kreativitet er at ”se det, som alle andre har set og tænke det, som ingen andre har tænkt”. Vi har alle set de samme loyalitetsprogrammer, så nu handler det bare om at tænke det, ingen andre har tænkt. Her i huset, ville jeg sætte udviklere, kommunikationsfolk og analytikere sammen i et stort team, så de kan befrugte hinandens ideer.

Og husk så på, at når man udvikler ideer, er der intet, som er forkert. De ideer, man griner mest af, rummer som regel kimen til noget stort. For latteren er vores hjernes måde at reagere på, når den bliver overrasket.

Så saml dit team – både interne og eksterne – og fyr op for kreativiteten. Det er ikke sikkert, at alle ideerne bliver til noget, men det skal ikke stoppe jer. For når alt ligner hinanden, skal der ikke så meget til for at skille sig ud. Og det er faktisk en oplevelse i sig selv.

Kunne du lide, hvad du læste?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Loyalty Insight, hvor vi én gang om måneden sender dig seneste nyt om, hvordan du skaber stærke kunderelationer, optimerer og automatiserer din marketing og ikke mindst, hvordan du omdanner data til værdiskabende kommunikation.

Tilmeld dig Loyalty Insight og bliv klogere på kundeloyalitet


Det med småt
Du siger ja tak til at modtage post og elektronisk post med nyheder om InterMails produktsortiment, konkurrencer og events. Du giver også tilladelse til, at vi indsamler og behandler personoplysninger, herunder fx kontaktoplysninger, oplysninger om præferencer og interesser, historik samt adfærd på InterMails hjemmeside til brug for målrettet markedsføring. Vi videregiver ikke din mailadresse til tredjepart, og du kan naturligvis til enhver tid tilbagekalde dit samtykke.