Marketing Automation for ikke-it-folk

27. marts 2018

Marketing Automation for ikke-it-folk

Er du på tynd is, når marketing og IT lapper over? Så er du ikke alene. Marketing er så bredt, at mange håndterer noget, de ikke ved noget om. Jesper Vagtel Johansens guide til Marketing Automation er til dig.

Marketing bliver mere og mere datadrevet. Det er langt hen ad vejen en god udvikling, som giver masser af muligheder – men man kan også let blive forblændet af mulighederne. For i sidste ende handler marketing stadig om mennesker.

Trin 1: Er det relevant?

Derfor vil min grundlæggende pointe altid være: Al kommunikation mellem virksomheder og kunder skal bygge på relevans. Alt andet kommer derefter. Derfor bør alle virksomheder opsætte et “relevansfilter”, før de beslutter sig for at kommunikere noget indhold, tilbud eller en service til deres kunder.

Relevans skal også være fundamentet, når I automatiserer kommunikationen til jeres kunder. Det er let at blive fristet af alle de muligheder, som digital teknologi tilbyder, og så glemme kunden i et forsøg på at effektivisere og udnytte alle herlighederne.

Relevansen skal være retningsgivende – hvad enten I kommunikerer noget funktionelt (prøv vores nye app), strukturelt (her finder du vores outlets), finansielt (spar, spar!) eller emotionelt (tillykke med dagen). For hvis relevansen mangler, vil budskabet ikke trænge igennem, og kommunikationen vil ikke have den ønskede virkning. Kommunikation er måske mere end nogensinde før på modtagerens præmisser. Nu, hvor det er på plads, kan vi fortsætte til næste trin.

Trin 2: Hvor er I – og hvor vil I hen?

Ligesom vi taler om en kunderejse, burde vi måske også tale om en afsenderrejse. For selv om vi kalder det Marketing Automation, sker det ikke helt af sig selv. Ligesom på en rejse er der flere trin. Det første er helt indlysende at finde ud af, hvor I er – og hvor I vil hen.

Når I ved det, kan I tydeligt se de gaps, der er imellem udgangspunktet og målet. Og så kan I identificere de indsatser, der skal til for at nå derhen. Indsatserne kan naturligvis være vidt forskellige, afhængig af hvor I kommer fra, og hvor I vil hen. Men med udgangspunkt i dem kan I lave et roadmap, som I følger for at nå jeres mål.

Trin 3: Tag et sanity check

Før I går videre på automatiseringsrejsen, er det en god ide at foretage et sanity check i form af en situationsanalyse. Det går kort sagt ud på at spørge jer selv, om I har forudsætningerne for at nå jeres mål. Måske har I brug for at alliere jer med en guide, der allerede kender vejen? Der er jo ingen, der siger, at I skal kunne det hele selv. Hos InterMail har vi lang erfaring i at hjælpe virksomheder i gang med at automatisere deres kommunikation.

Trin 4: Mapping af kunderejsen

Når vi har afdækket relevansen for vores modtagere af kommunikationen (se trin 1), og har sat hak ved den – er vejen til effektiv Marketing Automation at få skab overblik og gennemsigtighed i kundernes kontaktpunkter. Lav en kunderejse-mapping, og vurder hvilke kontaktpunkter, der kan genere automatisk kommunikation eller handling – og i givet fald hvilken kommunikation eller handling.

Du kan med fordel spørge kunderne om, i hvilke kontaktpunkter en automatisering kan skabe værdi for dem. Er jeres mål at øge kundetilfredsheden, kan det fx skabe værdi for mig som kunde, hvis en forespørgsel til Kundeservice genererer en mail eller et link til en relevant problemløsning – hvorimod en automatisk genereret tilfredshedsmåling efter jeg har kontaktet Kundeservice måske blot er til irritation. Men du ved det ikke, hvis du ikke spørger.

Trin 5: Business case

Nu mangler I kun at få svaret på et enkelt spørgsmål, men det er også nok så væsentligt: Hvad koster det? Det får I svaret på ved at lave en business case, som dokumenterer effekten af indsatsen og holder den op mod prisen. Og ja, hvis du samarbejder med os, er det også en naturlig del af vores ydelse.

Kunne du lide, hvad du læste?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Loyalty Insight, hvor vi én gang om måneden sender dig seneste nyt om, hvordan du skaber stærke kunderelationer, optimerer og automatiserer din marketing og ikke mindst, hvordan du omdanner data til værdiskabende kommunikation.

Tilmeld dig Loyalty Insight og bliv klogere på kundeloyalitet


Det med småt
Du siger ja tak til at modtage post og elektronisk post med nyheder om InterMails produktsortiment, konkurrencer og events. Du giver også tilladelse til, at vi indsamler og behandler personoplysninger, herunder fx kontaktoplysninger, oplysninger om præferencer og interesser, historik samt adfærd på InterMails hjemmeside til brug for målrettet markedsføring. Vi videregiver ikke din mailadresse til tredjepart, og du kan naturligvis til enhver tid tilbagekalde dit samtykke.