Ville du købe sko af en kunstig intelligens?

9. november 2017

Ville du købe sko af en kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er på vej til at bryde igennem. IBM’s Watson bruges allerede nu i vidt forskellige sammenhænge – lige fra at vælge sko til en kunde og til at diagnosticere kræft.

Første gang, verden hørte om Watson, var i 2011. Det gav en hel del genlyd, at IBM havde udviklet et computersystem, som var i stand til at slå to menneskelige stormestre i Jeopardy. Tilbage i 1997 havde IBM’s Deep Blue slået verdensmesteren i skak, men det her var anderledes. For hvor skakcomputeren var overlegen på rå regnekraft, bevægede den kunstige intelligens Watson sig ind på mere menneskeligt område.

Watson er nemlig udviklet til at besvare spørgsmål, som stilles i normalsprog – de skal altså ikke først oversættes til computersprog. Og som vi lige straks skal se, kan dens evner bruges til meget andet end at spille Jeopardy.

Dr. Watson til tjeneste

Mange hospitaler har allerede eksperimenteret med Watson i kræftbehandlingen, deriblandt Rigshospitalet. Konklusionen på pilotprojektet var, at der stadig er lang vej at gå i forhold til at anbefale den rette behandling, men at Watson fx vil kunne bruges som en støtte for lægerne i forbindelse med mammografiscreening – altså screeninger for brystkræft.

Watsons kunstige intelligens integrerer en hel masse forskellige teknikker, deriblandt maskinlæring. Når den bliver fodret med tilstrækkelige mængder data – i dette tilfælde røntgenbilleder, som læger allerede har diagnosticeret kræft ud fra – vil maskinlæringen sætte den i stand til at kunne genkende lignende mønstre. Det er der store perspektiver i.

Bonusinfo: Watson er ikke opkaldt efter opkaldt efter Sherlock Holmes’ sidekick, men efter IBM’s første CEO Thomas J. Watson.

Kan Watson også sælge?

Men hvad kan Watson på vores eget felt, marketing? Inden for Marketing Automation arbejder vi jo også med data. Spørgsmålet er bare at finde ud af, hvilke data, der er relevante. Og her kan Watsons evner til mønstergenkendelse være rigtig meget værd. Som IBM siger i en præsentationsvideo, så kan den finde signalet i støjen.

En anden anvendelse er, at den kan analysere data i realtid, så marketings hede drømme om det rette budskab til den rette tid og det rette publikum kan blive til virkelighed. Ejere af fysiske butikker har altid vidst, at regnvejr var bad for business. Men nu bliver det i princippet muligt også at koble vejrdata på dine kunder, så du kan se, præcis hvad vejret betyder – og handle derefter.

Og så var der det med, om du ville købe sko af en robot? Herhjemme har digitalbureauet DIS/PLAY i et stykke tid haft et eksemplar af den talende robot Pepper. En af dens standardfunktioner er, at den kan komme med et kvalificeret bud på ens alder. Men ved hjælp af Watson har de nu trænet den, så den også kan hjælpe dig med at vælge det rigtige par sko.

Teknologien er vildt spændende – spørgsmålet er blot, om vi mennesker er parate til at købe sko af en, som bevæger sig rundt på hjul? Og om vi også er villige til at lade en kunstig intelligens have medbestemmelse, når det virkelig betyder noget, fx når det gælder vores helbred?

Kunne du lide, hvad du læste?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Loyalty Insight, hvor vi én gang om måneden sender dig seneste nyt om, hvordan du skaber stærke kunderelationer, optimerer og automatiserer din marketing og ikke mindst, hvordan du omdanner data til værdiskabende kommunikation.

Tilmeld dig Loyalty Insight og bliv klogere på kundeloyalitet


Det med småt
Du siger ja tak til at modtage post og elektronisk post med nyheder om InterMails produktsortiment, konkurrencer og events. Du giver også tilladelse til, at vi indsamler og behandler personoplysninger, herunder fx kontaktoplysninger, oplysninger om præferencer og interesser, historik samt adfærd på InterMails hjemmeside til brug for målrettet markedsføring. Vi videregiver ikke din mailadresse til tredjepart, og du kan naturligvis til enhver tid tilbagekalde dit samtykke.