Kender du arketypen?

28. marts 2019

Kender du arketypen?

Du har sikkert hørt om arketyper før, men vidste du, at moderne arketyper også kan være et effektivt værktøj, når du arbejder med branding? Læs Thomas Wagners introduktion lige her.

 

Langt de fleste beslutninger, vi mennesker træffer, er emotionelt funderet. Det er følelserne, der råder. Vi ved det alle sammen godt. Det er svært at sætte ord på vores egne følelser. Det er ikke lettere at beskrive de emotionelle drivere for kunder, der køber dit brand. Prøv at læse Daniel Kahnemans bog om det – nyklassikeren ”Thinking Fast and Slow”. Du finder sjældent en bog med så mange ord i så lille skrift på hver side i et i øvrigt nobelprisvindende forsøg på at beskrive, hvordan vores hjerner agerer fx i forskellige beslutningsøjeblikke.

Men fortvivl nu ikke – for der er lys for enden af tunnelen. En rapport fra Bain Consulting (Harvard Business Review, august 2016) har endda sat tal på. Rapporten viste, at brands der forstår at arbejde med E’et (Emotions), i gennemsnit vokser 4 gange hurtigere. Sådan et tal er svært at ignorere. Så det næste naturlige spørgsmål er, hvordan man skaber et stærkt brand ved at tale til de rigtige følelser. Og det er lige her, de moderne arketyper kommer ind.

De moderne arketyper

De moderne arketyper er en videreudvikling af Jungs arketypeteori. Kort fortalt er ideen, at der eksisterer universelle, indholdsløse former, som kanaliserer oplevelser og følelser, der resulterer i genkendelige og typiske adfærdsmønstre med visse sandsynlige udfald. Med andre ord findes der regler i vores hjerner, der styrer hvorfor ”brand A lige er mig”.

Fast forward til InterMail i dag. Vi bruger arketyperne, når vi arbejder med brands. Overordnet opererer vi med 12 forskellige moderne arketyper, som igen kan inddeles i 4 grupper – baseret på, hvad der driver dem. Se figuren herunder:

Arketyperne kan bruges til at beskrive os som mennesker – hvordan vi er forskellige, og hvordan vi ser forskelligt på verden – og på den måde giver de os viden om, hvordan vi stimulerer den emotionelle del af hjernen hos din målgruppe. Og dermed kan arketyperne også bruges til at beskrive og udvikle brands.

Brandet og dets kernekunder skal passe sammen

Vi har kørt arketypeanalyser på meget store globale brands. Når et brand taber markedsandele, så kan en væsentlig årsag være, at brandet er begyndt at kommunikere anderledes, end hvad dets kernekunder – brand lovers – bryder sig om. Så begynder brand lovers at finde alternativer, der ”taler mere til mig”.

Nogle gange har vi oplevet, at brand managers mere kommunikerer sig selv og det, man selv synes er fedt. Har en brand manager samme arketypeprofil som brand lovers, så svarer det til, at den pågældende brand manager har ”næse” for hvad, der er rigtigt at gøre. Og det er jo heldigt i givet fald. Men tilsvarende uheldigt, hvis det modsatte er tilfældet.

Hvis du har lyst til at blive lidt klogere på dig selv, kan du prøve at tage vores arketypetest for at se, hvilke psykologiske arketyper, der beskriver dig bedst – den tager kun cirka 5 minutter at gennemføre. Endelig er du også altid velkommen til at kontakte mig, hvis du står med en konkret opgave, hvor det giver mening at tale om arketyper. Min erfaring siger, at det gør det overraskende ofte.

Få mere viden om arketyperne i vores whitepaper

Udfyld kontaktformularen og modtag whitepaperet på e-mail:

*Betingelserne:
Når du downloader vores whitepapers, accepterer du vores persondatapolitik og siger samtidig ja tak til at modtage post og elektronisk post med nyheder om InterMails konkurrencer, events og produktsortiment, der dækker over datadrevet relationsmarkedsføring, loyalitetsløsninger, marketing automation, output management og produktion af individualiseret kampagnemateriale, pakning og distribution. Du giver også tilladelse til, at vi indsamler og behandler personoplysninger, herunder fx kontaktoplysninger, oplysninger om præferencer og interesser, historik samt adfærd på InterMails hjemmeside til brug for målrettet markedsføring. Vi videregiver ikke din mailadresse til tredjepart, og du kan naturligvis til enhver tid tilbagekalde dit samtykke.

Websitet bruger cookies for at forbedre din oplevelse, vurdere brugen af de enkelte elementer på websitet og til at støtte markedsføringen af vores services. Ved at klikke videre på websitet accepterer du websitets brug af cookies.Læs mere her