Hvis I gerne vil være her om 20 år, må I se længere frem end 2 år

1. marts 2019

Hvis I gerne vil være her om 20 år, må I se længere frem end 2 år

Det følgende er et wake-up call til mange danske virksomheder: Alle uden undtagelse har behov for en digital strategi. Opprioriter din digitale tilstedeværelse – eller sov stille ind! Advarslen kommer fra Jesper Vagtel Johansen, og er obligatorisk læsning.

 

Skal der være en plads til din virksomhed i fremtiden, så er det på høje tid at rykke videre på jeres digitale strategi. Vi er inde i den 4 industrielle revolution – den 3. var netop digitalisering. Så vi befinder os midt i et digitalt udskilningsløb, hvor reaktionstiden bliver mindre og mindre.

Den digitale udvikling rykker med eksponentiel hast

Vi lever i en eksponentiel verden, og det er ret væsentligt at forholde sig til det. Jo – der er konstante faktorer. Den største forskel på portrætbilleder i perioden 1910 og frem til i dag er, at vi mennesker smiler mere. Den menneskelige psykologi ændrer sig ganske langsomt, og er nærmest en konstant. Det samme kan ikke siges om den digitale udvikling eller tilgangen til data, og det er heri det eksponentielle ligger.

Det betyder, at du er nødt til at forsøge at forholde dig til, hvordan du ser på verden ikke bare 3 eller 5 år frem i tid, men 20 år frem i tiden for her og nu at træffe beslutninger, der flytter din virksomhed nok. Hvis man i en digital kontekst kun tænker 2-3 år frem, kommer man med statsgaranti til at tro, at verden af i morgen ligger for tæt op ad verden af i dag, og så bliver ens skridt simpelthen for små i forhold til resten af verden.

Men hvad betyder det i praksis?

Se jer selv som et økosystem

Som virksomhed er det væsentligt, at man ser sig selv som et økosystem, der er en del af andre økosystemer – hvor virksomhedens økosystem skal forstås som den value proposition, I har mod markedet og alle de funktioner rundt om, der skal til, for at dine kunder opfatter netop jeres ydelser som relevante for dem og deres økosystem.

Lukker man sig i stedet om sig selv, bliver man kørt over. Hvad enten det sker som følge af udefrakommende innovationer eller skift i markedskarakter drevet af fx lovgivning (som fx den nye banklov – PSD2 – der bryder bankernes monopol på kundernes kontoinformationer og betalingstjenester), så er budskabet at flytte sig fra lukket til åben, fra reaktiv til at blive proaktiv i sin tilgang til, hvordan man udvikler sin forretning digitalt.

Og ja – det stiller store interne krav til fx kompetenceudvikling. Ingen kan alting selv. Vi er alle sammen nødt til at åbne op og tænke partnerskaber, og hvem man kan samarbejde med for at få fart på. Innovationskraften uden for vores vinduer vil altid være større end vores egen innovationskraft. Forhold dig derfor til, hvilke partner-økosystemer, der bedst kan tale ind i jeres egne økosystemer, og stil krav til partnerne om, at de skal forstå jeres verden for at kunne tale ordentligt ind i jeres value proposition og de behov, I har, både her og nu og på den lange bane.

Du møder dine kunder digitalt – spørgsmålet er blot hvordan

Jeg møder mange virksomheder, der nok bevæger sig på alle digitale platforme, men som ikke har en egentlig digital strategi. Men man er til stede mere reaktivt end som følge af en proaktiv kommerciel digital tilgang.

Det kan godt være, at man som virksomhed producerer fysiske produkter og sælger via fysiske distributionskanaler, men forbrugere og virksomheder interagerer digitalt. Så man er nødt til at tage ejerskab over sine digitale kunderejser, og man er nødt til at tage ejerskab over fx al den data, man genererer. For gør man det ikke selv, så vil andre gøre det. Og det er kunderejser og data, jeg primært mener, man i en kommerciel kontekst skal bygge en digital strategi over.

Vi kender selv turen

Måske synes du, at perspektiverne er skræmmende. I mine øjne er det imidlertid mere skræmmende blot at lukke øjnene og køre videre, som om intet var hændt. Jeg arbejder selv i en virksomhed, der om nogen mærker følgerne af den digitale revolution:

Det InterMail, du kender i dag, begyndte faktisk med at fabrikere konvolutter. Efterspørgslen på dem faldt, efterhånden som digital kommunikation tog over – og den udvikling har vi omfavnet. Konvolutproduktionen er solgt fra, mange andre kompetencer er hevet ind og vi er nu et full-service kommunikationshus, der hjælper dig med at skabe stærkere relationer til dine kunder. Det er et meget godt billede på den omstillingsparathed, som er nødvendig for at følge med udviklingen. 

Derfor diskuterer vi også vores kunders forretningsmæssige og digitale økosystemer – og hvordan vi som et åbent økosystem kan fungere som partner og supportere vores kunders økosystemer. Det gælder, uanset om det handler om strategiske, kreative eller digitale behov, herunder output management i en bredere forstand. I fremtiden kan du nemlig ikke nøjes med leverandører; man er nødt til at have partnere.

Det er nu, du skal rykke

Hvis du har læst så langt som hertil, er det godt. Næste skridt er at komme i gang med at udvikle eller videreudvikle jeres digitale strategi, og hellere i dag end i morgen. I den proces vil det være en god ide at få nogle udefra til at bidrage. For selv om det handler om jeres overlevelse, handler det ikke kun om jer. Som nævnt tidligere vil innovationskraften altid være større uden for jeres vinduer. Fremtiden er forbundet. Spørgsmålet er blot, om din virksomhed skal være en del af den.

Kunne du lide, hvad du læste?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Loyalty Insight, hvor vi én gang om måneden sender dig seneste nyt om, hvordan du skaber stærke kunderelationer, optimerer og automatiserer din marketing og ikke mindst, hvordan du omdanner data til værdiskabende kommunikation.

Tilmeld dig Loyalty Insight og bliv klogere på kundeloyalitet


Det med småt
Du siger ja tak til at modtage post og elektronisk post med nyheder om InterMails produktsortiment, konkurrencer og events. Du giver også tilladelse til, at vi indsamler og behandler personoplysninger, herunder fx kontaktoplysninger, oplysninger om præferencer og interesser, historik samt adfærd på InterMails hjemmeside til brug for målrettet markedsføring. Vi videregiver ikke din mailadresse til tredjepart, og du kan naturligvis til enhver tid tilbagekalde dit samtykke.