Hvis dansk politik var en loyalitetsklub, ville du så være medlem?

23. maj 2019

Hvis dansk politik var en loyalitetsklub, ville du så være medlem?

Valget er lige oppe over, og partierne kæmper om de vælgere, der endnu ikke har besluttet sig. Men ifølge Jens Vandborg bør de ikke gemme alt krudtet til valgkampen.

 

Når medierne taler om valg, hiver de ofte den velprøvede metafor om slutspurten frem. ”Valgslutspurten er gået ind”, hedder det sig, når partierne kæmper om at flytte de sidste tvivleres stemmer. Men for at blive i løbemetaforerne, så gør vi måske bedre i at betragte politik som et maratonløb.

En valgperiode til Folketinget varer trods alt 4 år, så hvorfor er det kun i de sidste 3-4 uger op til valget, at partierne har nye løsninger – og penge at dele ud af? Jeg tror, at der er meget at vinde for dem, der betragter relationen til vælgerne som maratonens lange, seje træk i stedet for en kort og intens sprint.

Hvor er partierne mellem valgene?

Det er almindeligt anerkendt, at det koster omkring 10 gange så meget at skaffe en ny kunde, som det koster at fastholde en eksisterende. Det er derfor, det giver god mening at lægge kræfter i loyalitetsarbejdet. Det har mange virksomheder opdaget, og derfor gør de en stor indsats for at kortlægge deres kunderejser og forbedre deres customer experience. Det er et langt sejt træk, men det øger sandsynligheden for, at det er deres varer, der atter ryger i kurven i købsøjeblikket.

Som almindelig vælger oplever jeg ikke, at partierne har samme fokus på mig mellem valgene. De færreste af os er i dag medlem af et politisk parti. I 2017 havde de ni partier i Folketinget tilsammen 137.000 medlemmer – det betyder, at der er flere, som er medlem af en golfklub end af et politisk parti. Så partierne er i dag for små til at fungere som loyalitetsklub; de er kun for de mest aktivistiske. Så hvad kan partierne i stedet gøre mellem valgene?

I mine øjne, og det, som jeg ville anbefale alle andre: Lyt til jeres kunder – vælgerne – og giv dem relevante svar. Lad være med kun at tale indefra og ud, men indgå i en kontinuerlig dialog (sådan en lykkes som bekendt kun, når man lytter til hinanden). Og vær parat med relevant indhold, når det giver mening for vælgerne.

Når valget er udskrevet

Har man på den måde gjort sit forarbejde, er man også i en meget bedre position, den dag valget bliver udskrevet, og slutspurten går ind. Map dine vælgeres kunderejse og bliv klar over i hvilke kontaktpunkter du kan skabe værdi for dem!

For der er naturligvis forskel på, om en vælger møder en kandidat om morgenen på en travl station, hvor der bliver delt rundstykker ud, via et onlinebanner i arbejdstiden, eller på et vælgermøde om aftenen.

Ved at være bevidst om de forskellige situationer, hvor du kan tilføre værdi er der nemlig meget bedre chance for, at man når helt i mål. Det gælder, uanset om en vare skal lægges i en kurv i den lokale butik, eller et kryds skal sættes i den lokale sportshal.

Kunne du lide, hvad du læste?

Få mere inspiration ved at tilmelde dig vores månedlige nyhedsbrev Loyalty Insight.

Websitet bruger cookies for at forbedre din oplevelse, vurdere brugen af de enkelte elementer på websitet og til at støtte markedsføringen af vores services. Ved at klikke videre på websitet accepterer du websitets brug af cookies.Læs mere her