Hvad er godt købmandskab og fornemmelse for kunderne?

23. august 2019

Hvad er godt købmandskab og fornemmelse for kunderne?

Vi har i denne uge sagt farvel til Lars Larsen. Han var en ekstraordinær iværksætter, som i løbet af 40 år skabte en kæde med butikker i 52 lande. Indadtil i JYSK blev han kaldt Købmanden, og det er også et ord, der er gået igen i alle de omtaler, der har været af ham i ugens løb: Han var en god købmand. Det fik mig til at tænke lidt over, hvad vi egentlig forstår ved godt købmandskab og betydningen af det i 2019.

Det handler om mere end bare pris

Godt købmandskab er i mine øjne ikke så simpelt som at købe billigt og sælge dyrt. Selvfølgelig skal købmanden tjene penge, men ”køb billigt og sælg dyrt” passer jo i virkeligheden mindst lige så godt på en, der lever af at sælge aktier.

En gammeldags købmand havde kun et begrænset opland. Deraf fulgte, at der også kun var et begrænset antal kunder. Så skulle købmanden have succes, måtte han kunne tiltrække de samme kunder igen og igen. Så hvordan gjorde man det?

En del af det handler om troværdighed. Brands opstod relativt sent – før da måtte man sætte sin lid til, at det mel, købmanden havde i sin store tønde, var ordentligt. Købmanden var garant for kvaliteten. Så når Lars Larsen år efter år tonede frem i billigt producerede tv-reklamer, fulgte han derfor på sin vis i generationer af købmænds fodspor. Han garanterede med sin person for, at varerne var i orden.

Så hvad kan vi lære af det? Ikke nødvendigvis, at alle brands skal have en talsperson, men at troværdighed er afgørende, hvis du vil have loyale kunder.

Lær dine kunder at kende

En mindst lige så vigtig ting, der kendetegnede den lokale købmand, var kendskabet til kunderne. Man kendte deres familie og vidste, hvad de forskellige plejede at købe og hvor ofte. Hvis det virker bekendt, er det måske fordi, at det er den slags oplysninger, vi nu om dage elsker at fylde i vores CRM-systemer.

Når man kender sine kunder rigtig godt, er det selvfølgelig lettere at anbefale dem nye produkter, som passer til dem. Eller at hjælpe dem med at huske de ting, som de plejer at købe. Det er en af de funktioner hos nemlig.com, som jeg virkelig sætter pris på. Det er godt købmandskab tilpasset vores tid.

Men personalisering er selvfølgelig ikke kun forbeholdt dem, der sælger dagligvarer. Det kan alle bruge, som vil gøre deres tilbud mere relevante.

Er fortiden fremtiden?

Som vi har set, kan godt købmandskab ikke blot reduceres til at handle om pris. Jeg elsker som alle andre at gøre et kup, men jeg ved også, at en god handel er en, hvor begge parter er tilfredse. Sælgeren skal tjene noget, og køberen skal på sin side føle, at hun får værdi for sine penge.

Jeg tror, at fremtiden i højere grad vil arbejde på at komme tilbage til kernen af forretningen. Tilbage til de værdier, hvor det handler om at agere som tidligere tiders lokale købmand, der kendte sine kunder og deres behov. Ligesom Lars Larsen i sin tid opbyggede Jysk. Selv om vores verden bliver mere og mere digital, er det jo stadig mennesker, der sidder der bag skærmen.

Kunne du lide, hvad du læste?

Få mere inspiration ved at tilmelde dig vores månedlige nyhedsbrev Loyalty Insight.

Websitet bruger cookies for at forbedre din oplevelse, vurdere brugen af de enkelte elementer på websitet og til at støtte markedsføringen af vores services. Ved at klikke videre på websitet accepterer du websitets brug af cookies.Læs mere her