Digital darwinisme – og hvordan du undgår at blive offer for den

15. november 2017

Digital darwinisme – og hvordan du undgår at blive offer for den

Big Data disrupter virksomheder og hele brancher. Virksomheder, der ikke tilpasser sig den nye virkelighed, bliver ofre for Digital darwinisme. Det gør ondt – og det går stærkt.

Per Østergaard Jacobsen var en super veloplagt og inspirerende taler ved Benchmark Loyalty 2017. Dette indlæg samler nogle af hans vigtigste pointer fra hans indlæg og den bog, han er medforfatter til.

Den første pointe er, at Big Data i sig selv ikke er nok til at redde en etableret virksomhed, der udfordres af nye, agile konkurrenter. Det er netop, hvad formlen på billedet foroven demonstrerer:

Gammel virksomhed + ny teknologi resulterer blot i en virksomhed, som både er dyr og gammel.

For at få udbytte af en ny teknologi, skal virksomhedens ledere kunne se mulighederne i den – ellers er investeringen bare penge ud af vinduet. Men som vi lige straks skal se, er det lettere sagt end gjort.

Den usynlige gorilla

Du kender måske allerede det psykologiske eksperiment med den usynlige gorilla. Hvis ikke, kan du med fordel bruge 1 1/2 minut på at se videoen. Men kort fortalt går eksperimentet ud på, at man skal tælle et antal afleveringer af en basketbold – og fordi man er optaget af det, bemærker kun de færreste personen i gorillakostume, som både passerer forbi spillerne, standser op og slår sig på brystet!

Pointen er i denne sammenhæng, at vi har svært ved at se noget, der er lige for næsen af os, hvis vores tankegang er indstillet på noget andet. En berømt/berygtet case, der illustrerer dette, er historien om Blockbuster og Netflix:

Da Blockbuster i 2000 blev opsøgt af Netflix med henblik på et samarbejde, grinte Blockbuster-folkene dem nærmest ud. Måske fordi Blockbusters forretningsmodel var bygget på at få folk ned i butikkerne, hvor de kunne lave mersalg af slik og sodavand. Men dermed overså de fuldstændig muligheden for at skabe værdi for deres kunder. Resultatet er velkendt: Digital darwinisme.

“Don’t try to change you customers – help them”

Netflix skabte i første omgang værdi for deres kunder ved at tilbyde en abonnementsordning, hvor man fik DVD’erne med posten. Netflix havde derfor allerede mange loyale kunder, da de i 2007 begyndte at tilbyde streaming. De disruptede faktisk deres egen succesfulde forretningsmodel – igen for at kunne skabe værdi for deres kunder.

Hvordan skaber du værdi for dine kunder? Citatet, der står som overskrift for afsnittet her, stammer fra professor Clayton Christensen fra Harvard Business School, manden, der opfandt disruption-begrebet. Han siger, at vi skal hjælpe dem.

For at finde ud af, hvordan du bedst hjælper dine kunder med Big Data, er det Per Østergaards pointe, at du som leder skal kunne disrupte dit eget mindset. Hvordan du gør det, kan du læse mere om i føromtalte bog. Alternativet er at blive en EOO – Expensive Old Organisation.

Kan vi hjælpe dig?

Det var den lidt teoretiske tilgang. Vil du vide mere om, hvordan man får loyale kunder, så har vi hos InterMail mere end 30 års praktisk erfaring med datadrevet relationsmarkedsføring og kundeklubber for nogle af de største brands i Norden. Kontakt os lige her.

Kunne du lide, hvad du læste?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Loyalty Insight, hvor vi én gang om måneden sender dig seneste nyt om, hvordan du skaber stærke kunderelationer, optimerer og automatiserer din marketing og ikke mindst, hvordan du omdanner data til værdiskabende kommunikation.

Tilmeld dig Loyalty Insight og bliv klogere på kundeloyalitet


Det med småt
Du siger ja tak til at modtage post og elektronisk post med nyheder om InterMails produktsortiment, konkurrencer og events. Du giver også tilladelse til, at vi indsamler og behandler personoplysninger, herunder fx kontaktoplysninger, oplysninger om præferencer og interesser, historik samt adfærd på InterMails hjemmeside til brug for målrettet markedsføring. Vi videregiver ikke din mailadresse til tredjepart, og du kan naturligvis til enhver tid tilbagekalde dit samtykke.