Datadrevet marketing: Du har flere skud i bøssen end e-mailkanonen

17. juli 2019

Datadrevet marketing: Du har flere skud i bøssen end e-mailkanonen

Blot fordi det hele begyndte med e-mailen, behøver det jo ikke at stoppe der. I indlægget her opfordrer Jesper Vagtel Johansen dig til at tænke flere kanaler ind i dine flows, så de bliver knap så forudsigelige.

 

Forudsigelighed kan være helt fint. Har du fx en kampagne, som bliver ved at levere 2 kroner på bundlinjen, hver gang du putter en krone i den, er det jo skønt.

Men den anden side af mønten er, at vi glemmer at udfordre det bestående. Måske kunne du få endnu højere ROI ved at justere din vinderkampagne? En af fordelene ved datadrevet marketing er jo, at vi hele tiden har mulighed for at lære og blive bedre. Men det kræver altså, at du er klar til at prøve noget nyt – også at udfordre din gode, gamle arbejdshest af en vinderkampagne.

Jeg ser ret ofte marketing automation-flows, som udelukkende består af e-mails. Det kan der være mange grunde til – marketing automation er vokset ud af e-mail-marketing; de fleste kan finde ud af at sætte en Mailchimp-konto op – men som overskriften siger, har du altså flere skud i bøssen end den gode gamle e-mailkanon. Og der er en rigtig god grund til at tage dem i brug: Din kunde.

Tag nu udgangspunkt i kunden

Du har hørt det masser af gange før, men nu siger jeg det lige igen: Du skal tage udgangspunkt i din kunde.

Det kan godt være, at du har et flow, hvor adfærdsdata trigger en bestemt mail, som rammer kunden på det rette tidspunkt. Men man er i min optik ikke kommet helt i mål med sin 1:1-kommunikation, blot fordi man sender e-mails ud på det rette tidspunkt med lige præcis de produkter, en kunde allerede har vist interesse for.

Personaliseringen bør nemlig også ske på tværs af relevante kanaler, og det kræver lidt mere af dig. Prøv at gennemtænke, hvad din kunde gør, inden hun er klar til at købe.

Det kræver, at du sætter dig ned og gennemgår kundens købsfaser fra start til slut. Og finder ud af, hvilke budskaber/informationer/typer inspiration, kunden har brug for på de forskellige tidspunkter. Her kan data hjælpe dig rigtig langt. Især adfærdsdata om, hvordan dine kunder agerer på jeres website.

Rette kanal til rette budskab – og kunde

Det kræver blot, at du sætter dig i kundens sted og begynder at bygge deres kunderejse. Det kan hurtigt blive komplekst, men lad være med at gøre det mere komplekst end højst nødvendigt:

Datadrevet marketing er svært nok, som det er. Men det er også indsatsen værd. Ganske enkelt fordi du kan blive meget mere relevant for din kunde.

For hvilke budskaber er der behov for undervejs på kunderejsen, og hvilke kanaler passer bedst til budskabet og kompleksiteten?

Det kan eksempelvis være webshoppen, der har styr på sine e-mail-flows og ved, at når en kunde har købt shampoo, kan det være relevant at sende tilbud på balsam eller hårkur efterfølgende. Men måske er der budskaber i de e-mail-flows, der ikke konverterer lige så godt som andre?

Her hopper mange direkte ud i at optimere kommunikationen, men kanalvalget kan være mindst lige så vigtigt at skrue på.

For kanalvalg kan også være 1:1 – Dorthe får fx en mail, mens Søren får en fysisk direct mail, fordi han ikke reagerer på mails. Eller en SMS – eller noget helt fjerde. Der er muligheder nok at teste af, så du kan blive ved at forbedre dine resultater.

Og synes du af en eller anden grund, at noget af det er svært, så er der hjælp at hente. Hos InterMail kan vi både hjælpe dig med at optegne kunderejsen og med alt det tekniske. Det er der også andre der kan. Men er du på det punkt i din kunderejse, hvor du er klar til at høre mere, er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte mig i din foretrukne kanal.

Kunne du lide, hvad du læste?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet Loyalty Insight, hvor vi én gang om måneden sender dig seneste nyt om, hvordan du skaber stærke kunderelationer, optimerer og automatiserer din marketing og ikke mindst, hvordan du omdanner data til værdiskabende kommunikation.

Tilmeld dig Loyalty Insight og bliv klogere på kundeloyalitet


Det med småt
Du siger ja tak til at modtage post og elektronisk post med nyheder om InterMails produktsortiment, konkurrencer og events. Du giver også tilladelse til, at vi indsamler og behandler personoplysninger, herunder fx kontaktoplysninger, oplysninger om præferencer og interesser, historik samt adfærd på InterMails hjemmeside til brug for målrettet markedsføring. Vi videregiver ikke din mailadresse til tredjepart, og du kan naturligvis til enhver tid tilbagekalde dit samtykke.