4 uundværlige datasæt til kundeforudsigelser

10. juli 2019

4 uundværlige datasæt til kundeforudsigelser

Der går næppe en dag, uden at du hører om vigtigheden af data. Alt skal være datadrevet! Men hvad betyder det? Her giver Jesper Vagtel Johansen dig overblik over 4 datasæt, du kan bruge i loyalitetsarbejdet.

 

Data er det nye sort, men alt for ofte oplever jeg, at det bare ender som sort snak. Hvis du har det på samme måde, er indlægget her skrevet til dig. Målet er at give dig et overblik over, hvilke data du med fordel kan bruge i din virksomheds loyalitetsarbejde. Og nu til sagen:

At kunne forudsige dine kunders fremtidige handlinger er nøglen til øget kundeloyalitet. Jo bedre, du kender dine kunder, desto bedre kan du også tilbyde dem den rette kommunikation, det rette produkt og den rette service. I lige nøjagtig de mængder og på det tidspunkt, som den enkelte kunde har behov for. Men for at kunne se ind i fremtiden, skal vi kunne forstå fortiden – samtidig med, at vi holder et skarpt øje på nutiden. Og det er lige netop det, vi kan bruge data til.

Men det handler ikke kun om, hvilke slags data, vi kigger på. Det handler i langt højere grad om, hvordan vi formår at kombinere de data, vi har til rådighed. For kigger vi isoleret på de forskellige datasæt, bliver vores billede af kunderne ligeledes begrænset. Vores demografiske datasæt kan eksempelvis fortælle os, at vores loyale kunde er en mand på 55 med høj indkomst, der kører sportsvogn og som har udeboende børn. Men hvis vi kigger nærmere på hans adfærdsdata, opdager vi, at han netop har fået barn nummer tre med sin nye kone og måske derfor er på udkig efter en ny, større bil.

Hvilke data snakker vi om?

Vi kan desværre ikke læse vores kunders tanker. Men vi er tæt på at kunne, hvis vi forstår at analysere de rette data og anvende dem til de rette formål. Hvilke data, det er relevant at kigge på, beror selvfølgelig til en vis grad på dit produkt, men der findes også data, der altid vil gå igen, og som kan bruges på tværs.

Generelt tager vi fat i demografiske data, adfærdsdata og psykologiske og personlige informationer.

Når du indsamler data om dine kunder, er det vigtigt, du har dette med i dine tanker for at kunne lave dine forudsigelser. Alt efter, hvordan du kigger på dine data, vil de fortælle dig noget om, hvornår kunden formentlig vil købe næste gang, eller om kunden er ved at churne – altså forlade butikken.

Når man taler om data, er der forskellige niveauer at bevæge sig på, og det er som regel en god idé at bruge en kombination af flere datasæt. I de følgende afsnit gennemgår jeg de 4 typer ét ad gangen, så du kan se, hvad du kan bruge dem til hver især.

Demografiske data

Demografiske data fortæller os noget om, hvem personen er, baseret på køn, alder, livsfase, status, antal børn, bopæl, indkomst, osv.

Indkomst kan eksempelvis fortælle noget om kundens købekraft og dermed også, hvorvidt kunden fx har økonomisk rådighed til at købe et hus.

Det klassiske eksempel er, når det første barn kommer. Det kan udløse en dominoeffekt af en lang række nyindkøb. Derfor er det et rigtig interessant datapunkt for eksempelvis bilforhandlere, ejendomsmæglere, babyudstyrsforretninger, men også for det helt almindelige supermarked, der sælger bleer og babymos.

Adfærdsdata

Vores adfærd fortæller sandsynligvis mere om os, end du tror. Adfærdsdata kan nemlig både dække over købshistorik, adfærd på dit website, interaktion og kommunikation med jer, churn rate og adfærden på andre digitale kanaler. Ved eksempelvis at kigge nærmere på, hvornår kunderne køber, kan du se mønstre i, hvornår din kommunikation skal ramme kunderne for at virke optimalt. Og kundens adfærd på sitet kan være nyttig at kende, når du skal regne ud, hvor langt nede i købstragten, kunden er. Udarbejder du content og e-mail flows, der stille og roligt bearbejder kunden hele vejen igennem købstragten, kan du ved at kigge på kundernes adfærd få et hint om, hvornår de er klar til at købe.

Psykografiske data

Psykografiske data dækker over interesser, værdier, meninger/holdninger, livsstil eller politisk overbevisning. Identificerer du, hvilke værdier eller interesser dine kunder har, vil du få en forståelse af, hvordan deres næste adfærdstræk vil være. Du kan indsamle data som disse igennem spørgeskemaer eller udlede dem ved at kigge på adfærdsdata – som eksempel vil en person, der handler meget økologisk, formentlig også have et værdisæt, der går op i dyrevelfærd.

Moderne arketyper

Et datapunkt, som kan være rigtig givende, er de moderne arketyper. De moderne arketyper stikker lige en tand dybere, da de fortæller noget om, hvorfor vi er, som vi er, og hvordan vi ser forskelligt på verden. Dette datapunkt kan derfor fortælle dig noget om, hvorfor kundernes adfærd er forskellig, og ikke blot hvordan den differentierer sig.

Det giver dig et stærkt grundlag for, hvordan du skal differentiere din kommunikation og markedsføring til de forskellige arketyper. Kombinerer du arketyperne med eksempelvis købshistorik, kan du differentiere mellem hvilke slags arketyper, der har tendens til at købe bestemte produkter. Det fortæller dig, hvordan du skal kommunikere om dette produkt i fremtiden – fordi forskellige arketyper tiltrækkes af eller reagerer på forskellige budskaber og argumenter.

Bedre segmentering, bedre resultater

Når du først ved, hvordan du kan bruge dine kunders forskellige data, bliver du i stand til at arbejde langt mere effektivt med din segmentering – og på den måde kan du også bedre tilpasse kommunikationen til det enkelte segment. Og hvis du synes, at det lyder svært eller bare besværligt, så er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os hos InterMail, som har rigtig god erfaring med det. Og når du gør det, vil vi naturligvis allerede have forudset det …

Kunne du lide, hvad du læste?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor vi sender dig seneste nyt om, hvordan du skaber stærke kunderelationer, optimerer og automatiserer din marketing og ikke mindst, hvordan du omdanner data til værdiskabende kommunikation.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv klogere på kundeloyalitet

Det med småt
Du siger ja tak til at modtage post og elektronisk post med nyheder om InterMails produktsortiment, konkurrencer og events. Du giver også tilladelse til, at vi indsamler og behandler personoplysninger, herunder fx kontaktoplysninger, oplysninger om præferencer og interesser, historik samt adfærd på InterMails hjemmeside til brug for målrettet markedsføring. Vi videregiver ikke din mailadresse til tredjepart, og du kan naturligvis til enhver tid tilbagekalde dit samtykke.